TENDINITIS

13 Sep

Vnetje kite (tetive), enega od močnih trakov, ki vežejo mišice na kosti.

Kite se pogosto vnamejo zaradi ponavljajoče se ali čezmerne obremenitve – med izvajanjem športnih dejavnosti pa tudi med opravljanjem nekaterih poklicev. Vnetje kite lahko spremlja vnetje kitne ovojnice (tendosinovitis). Nekatere kite so za vnetje dovzetnejše kot druge. Tako se kita, ki se pripenja na pogačico (pogačična ali patelarna kita), pogosto vname zaradi ponavljajočih se skokov pri športu, kot je košarka, Ahilova kita, s katero se triglava mečna mišica pripenja na petnico, se poškoduje zaradi pogostega teka navzdol.

KAKŠNI SO SIMPTOMI??
Tendinitis povzroča bolečine ob kiti. Te se pogosto okrepijo, če mišico, na katero se kita pripenja, dodatno obremenjujemo; poleg tega bolečine včasih ne ponehajo niti med mirovanjem. Vnetje pogačične kite povzroča bolečine v pogačici, zlasti med vadbo. Posamezniki z vnetjem Ahilove kite pogosto začutijo bolečino, če dvignejo prste na nogi in med tekom. Vnetje včasih spremljajo blaga oteklina prizadetega dela ter togost in omejena gibljivost.


KAKO GA ODKRIJEMO IN ZDRAVIMO?

Diagnozo se postavi na podlagi simptomov in pregleda prizadetega dela. Ob pregledu mora posameznik narediti določene gibe, ki razkrijejo, ali gre zares za vnetje kite. Vnetje se običajno lepo zdravi. Na splošno so priporočljivi počitek in protivnetna zdravila. Bolečino se zmanjšuje z uporabo fizioterapevtskih postopkov. Prav tako fizioterapevt priporoči nekatere vaje za krepitev mišične moči na prizadetem delu ter raztezne vaje. Vnetje kite se običajno umiri v nekaj dneh.

Iskalnik

Popularne objave